Ali masaža pomaga za heksenšus?

Na kratko – ja.

Zdaj pa še na dolgo.

 

 

Kaj sploh je heksenšus?

Heksenšus je kombinacija treh glavnih procesov:

 • prekomerna napetost v mišicah
 • zastoj limfe
 • vnetje

 

Pri heksenšusu gre za začaran krog. Nastane nekako tako:

 • na določenem šibkem mestu so mišice prekomerno napete
 • zaradi spleta okoliščin pride do povečane stopnje vnetja v telesu in rahlega zastoja limfe
 • rahlo vnetje povzroči, da limfa teče počasneje
 • zastoj lifme povzroči kopičenje vnetnih produktov, kar poveča vnetje
 • vnetje dodatno poveča bolečino
 • telo avtomatsko reagira na bolečino tako, da zakrči mišice in omeji gibanje v prizadetem delu.

Torej heksenšus je posledica spleta okoliščin ter predhodnega stanja. Zato se pojavi “čez noč” in če se pojavlja večkrat, nastane pogosto na istem mestu. Naloga maserja je, da prekine ta začarani krog, oziroma ga obrne. Z masažo zmanjšamo napetost v mišici, z limfno drenažo prekinemo kopičenje vnetnih produktov in s protivnetnimi eteričnimi olji zmanjšamo vnetje.

Prekomerna napetost določenih mišic je stalnica. Prav vsak ima določene “šibke točke”, kjer so mišice bolj zakrčene. Če do bolečin ne prihaja pogosto, povečana napetost ni težava. Je pa predpogoj za nastanek heksenšusa. Zato občasna masaža na dolgi rok deluje zaščitno.

Zastoj limfe je prav tako pogost pojav in sam po sebi ni nevaren. Nastane zaradi večjega stresa, rahlega prehlada ali po določeni hrani. Zato se heksenšus pogosto pojavi, ko nekoga “napiha”, zaradi klime in ob menjavi vremena, sploh če je bil v tednu pred tem še kakšen rojstni dan ali podobna zabava z obilo dobre hrane in kakšno kapljico preveč.

Da je limfa rahlo zastala, navadno sploh ne opazimo. Včasih se na mestu zastoja pojavijo težave s kožo, kot so mozolji, suha koža ali pogoste rdečice. Ravno na limfne zastoje pa se posebej osredotočamo pri limfni drenaži. Zato je limfna drenaža ena od tehnik, ki jo uporabimo za reševanje heksenšusa.

Vnetje je tretji proces, ki prispeva k nastanku heksenšusa. To je tisti faktor, ki povzroča največ bolečine. Sam vnetni proces ni škodljiv ali nevaren, pravzaprav je nujen za pravilno delovanje telesa, za regeneracijo in obrambo pred boleznimi. Vendar je prav bolečina tista nadloga, zaradi katere želimo vnetje zmanjšati.

Že sama masaža kot jo izvajamo, pozitivno vpliva na zmanjšanje vnetja. Za sinergijski učinek pa uporabimo primerno mešanico eteričnih olj s protivnetnim delovanjem. Takšna eterična olja so na primer črni poper, brin, ingver, smreka in še nekatera druga. 

 

 

Kako poteka masaža za razreševanje heksenšusa?

Če je heksenšus res močen, bosta potrebna dva ali trije obiski. Kaj lahko pričakuješ?

Na prvi masaži se osredotočimo predvsem na nežno sproščanje zakrčenih mišic ter poskusimo natančenjše določiti mesto izvora. Pri močnem heksenšusu je namreč bolečina lahko na večjem področju (rama, vrat in hrbet), čeprav je točka izvora relativno majhna (na primer ena od malih vratnih mišic).

Pri močnem heksenšusu na prvi masaži sicer uporabimo masažne tehnike za pospeševanje limfnega pretoka, ne delamo pa temeljite limfne drenaže. To pride na vrsto kasneje, ko je bolečina že bolj znosna.

Vsekakor pa uporabimo eterična olja s protivnetnim in protibolečinskim delovanjem.

Po prvi masaži lahko pričakuješ takšen rezultat:

 • nekoliko boljša gibljivost
 • bolečina postane “mehkejša”, gib ni več omejen s tisto ostro zbadajočo bolečino, temveč bolečina postane bolj topa

Na drugi masaži (3 do 8 dni po prvi) lahko že uporabimo bolj globoke tehnike, saj je bolečina že dovolj popustila. Osredotočamo se na preostalo omejeno gibljivost in napetosti v mišicah.

Na tej točki je smiselna tudi temeljita limfna drenaža vratu in prizadetega mesta. 

Po drugi masaži lahko pričakuješ, da bo heksenšus po nekaj dneh dokončno izzvenel.

Če je stanje res slabo (oteklina je dobro vidna, gibljivost je že dlje časa omejena), gre žal za nekaj drugega kot občasen heksenšus. Gre za poslabšanje kronično prisotnega stanja. Verjetno je zdravnik že večkrat predpisal močne protibolečinske tablete ali celo dal blokado. V tem primeru bosta prvi dve masaži namenjeni lajšanju akutne bolečine. Za trajne rezultate pa bo potrebnega več dela. Vsekakor pa je izboljšanje možno, saj se dolgoročno osredotočamo na izboljšanje gibljivosti, odpravo prekomernih napetosti in vračanje pravilne funkcije gibalnega sistema.

 

 

Kdaj naj pridem na masažo?

Takoj, ko je možno. Naše protibolečinske masaže niso boleče, sploh ko gre za takšno akutno stanje z res močno bolečino. Namen masaže je predvsem prekiniti začarani krog – ko vnetje poslabša zastoj limfe, zastoj limfe povzroči kopičenje vnetnih produktov, oboje skupaj pa dodatno poslabša bolečino in omeji gibljivost.

Pričakuješ lahko, da bo že po prvi masaži bolečina nekoliko popustila gibljivost pa bo boljša. V nekaterih primerih heksenšus potem že sam izzveni po 3 do 5 dneh, včasih pa je dobrodošel še drugi obisk,

Seveda lahko počakaš, da heksenšus mine sam od sebe. A vsaka bolečina, ki traja več kot 3 tedne, predstavlja tveganje za nastanek kroničnih bolečin. V tako dolgem času telo že razvije kompenzacijske mehanizme gibanja, kar pomeni prekomerno obremenitev za nekatere mišice. Kronične napetosti v mišicah pa neizogibno pomenijo bolečine.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja